Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Bij tekort aan voedsel?

Om de paar jaren komt het in Zuid-Amerika tot een klimaat-verschijnsel dat men 'El Nino' (ook wel ENSO = El Nino Southern Oscillation) noemt.
Dit betekent eigenlijk Kerstkind, omdat het zich voordoet rond dezelfde periode. Op dat moment is het water aan de oppervlakte zeer warm en voedselarm. De koudere, voedselrijke lagen worden naar beneden verdrongen zodat de algen (fytoplankton) gedwongen worden dit te volgen. Daar waar er genoeg licht aanwezig is voor de fotosynthese, is er echter niet genoeg voedsel en omgekeerd. Daarom sterven die algen af, wat tot gevolg heeft dat ook de hoeveelheid krill vermindert bij gebrek aan voedsel en de daarvan afhankelijke ansjovis en vissen gedwongen worden om naar zuidelijker, kouder water te verhuizen. Omdat de humboldtpinguïns noodgedwongen deze voor hen zo noodzakelijke voedselbron moeten volgen, zijn ze wel verplicht om het broeden op te geven en hun kuikens te verlaten op zoek naar eten.
Dit 'El Nino' fenomeen komt om de paar jaar voor, afgewisseld met het omgekeerde 'La Nina' fenomeen waarbij het wateroppervlak aanzienlijk kouder is. Dit heeft tot gevolg dat heel het ecologisch systeem zich telkens moet herstellen. Wanneer op dat moment de mens teveel vist op ansjovis, komt heel deze 'herstelling' in gevaar en dit zou kunnen voeren tot een kollaps van de ansjovis-bestanden en dus ook het voortbestaan van de humboldtpinguïns bedreigen.
© Pinguins info  |   2000-2021