Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Vertering

Bij koningspinguïns heeft men vastgesteld dat ze tot 20 kg voedsel kunnen opnemen in één keer. Dat betekent 1,5 keer hun gewicht. Dit lijkt enorm veel, maar men mag niet vergeten dat ze regelmatig langere periodes aan land zijn en dan moeten vasten. Daarom hebben ze een grote reserve nodig. Bovendien moeten ze ook voedsel geven aan hun hongerige jongen.

De meeste pinguïnsoorten kunnen tot een vierde van hun lichaamsgewicht aan voedsel opnemen. Hun maag begint direkt onder de hals en loopt als een grote buidel tot onderaan tussen de poten. (zie ook Anatomie in animated gifs)
Als je meegerekend hebt, weet je natuurlijk dat één vierde niet overeen komt met 1,5 keer hun lichaamsgewicht. Pinguïns verteren op topsnelheid en kunnen hun maaginhoud in minder dan 6 uur omzetten in energie (vetreserve). Voor hun jongen zou dit echter katastrofaal zijn en dus kunnen pinguïns hun vertering stopzetten en zelfs na drie dagen (vastgesteld bij adéliepinguïns) nog voedsel opwurgen voor hun jongen. Hoe ze erin slagen om het voedsel tot een brij te verwerken en ondanks een maagtemperatuur van 39° C niet te laten bederven is nog onbekend.


volgend hoofdstuk: Tekort
© Pinguins info  |   2000-2021