Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Lichaamstaal - broedgedrag

Dit is gedrag dat vertoond wordt tussen volwassen dieren en hun kuikens en vice-versa. Men kan het dus alleen waarnemen tijdens het broedseizoen.

 • Uitbroeden
  Uitbroeden van eieren op het nest. De typische houding hierbij is voorovergebogen, waarbij de eieren tussen de poten liggen en warm worden gehouden onder de buikveren. Men ziet regelmatig hoe de broedende pinguïn met zijn bek of vleugels dit ei draait of dichterbij schuift.
  Bij keizers- en koningspinguïns ligt het ei op de poten en wordt het warmgehouden tegen een kale broedplek op de buik, onder een dikke huidplooi.


 • Bewaking van koningspinguïn
  Bewaken:

  Tijdens de eerste weken als het kuiken er is, wordt het bewaakt en warmgehouden op dezelfde plek als het ei (de eieren). Dit duurt zolang het kuiken nog niet in staat is om zelf de lichaamstemperatuur te regelen. Nadien verhuizen de kuikens van de meeste soorten naar de crèches.
  Het staren van de koningspinguïn is een dreigende houding en dient als waarschuwing voor buren om weg te blijven. Dit staren komt ook terug bij het agressief gedrag.

 • Bedelen om eten:

  Het kuiken zal zachtjes tegen de bek van de volwassen ouder tikken en piepen om eten. Hiermee stimuleert het kuiken dat het volwassen ouder-dier begint te kokhalzen om brij op te wurgen. Zodra deze brij er is, steekt het kuiken zijn open bek in de bek van de oudere en laat deze de brij erin vallen.

  Nog enkele fotos van dit bedelen om voedsel:
  Koningspinguïn tijdens bedelen


 • Veren poetsen
  Poetsen bij humboldtpinguïns
  Het wederzijds veren poetsen, dat onderdeel is van het baltsgedrag, kan men ook zien tussen ouder en kuiken. Op de foto hiernaast wordt het dons en de veren van het kuiken gekamd door het ouder-dier.

 • Ruien tot jeugdkleed:
  Vooraleer het kuiken het nest kan verlaten, moet het ruien tot een jeugdkleed. Meestal verschilt dit jeugd- of tienerkleed van het normale verenkleed van een volwassen vogel. Bij de keizers- en koningspinguïns zal de gele plek op hals en borst nog weinig zichtbaar zijn. Spheniscus soorten hebben hun zwarte band nog niet en ook het patroon van zwarte plekken op hun buik moet nog komen. Bij de Eudyptes (kuif) pinguïns moet de kuif nog groeien. De witte ring rond het oog van een adéliepinguïn is amper te zien.


© Pinguins info  |   2000-2021