Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Mijn mooiste verjaardags-cadeau

Dankzij Mevr. Ilona Zühlke (p.r.) en Mr. Peter Vollbracht(pinguïn-verzorger) in de Zoo van Münster (Duitsland) kon ik op zaterdag 20 januari 2001 een kijkje achter de schermen nemen bij de pinguïns. Omdat op deze datum toevalligerwijze ook mijn verjaardag valt, kan je je voorstellen wat voor een verrassing dit was.
Ik heb verschillende fotos genomen, maar ze zijn kwalitatief niet zo geslaagd.

Eerst kon ik een kuiken van amper 4 dagen oud bewonderen. Omdat het kuiken van een afrikaanse pinguïn een donker donskleed heeft en de dieren natuurlijk bang waren en ik ze niet nog meer wou beangstigen en dus zoveel mogelijk zonder flits heb gewerkt, zijn de fotos niet geslaagd.

Op het nest (60 K) Wegkruipen (65 K) Wegkruipen (62 K) Wegkruipen (56 K)
4 dagen oud (63 K) Gemarkeerd door rode lijn (58 K) 4 dagen oud (69 K)  

Bovendien was de volwassen vogel logischerwijze niet gediend met de storing en het kuiken probeerde terug te kruipen onder de beschermende vleugels van de moeder/vader.

Ik kon ook een 36-dagen oud kuiken zien in zijn nest. Ook hier was het beschermings-instinct van de ouders heel groot, zodat ze zich als verdediging voor het kuiken plaatsten en me probeerden af te weren met snavel-beten. Om hen echter niet in paniek te brengen, ben ik nooit binnen reikwijdte geweest.

Het derde jong was 75 dagen oud. Dit is apart geplaatst, omdat het moet leren om dode vis te eten. Tot hiertoe was het gevoed door zijn ouders met de typische brij, die pinguïns opwurgen, en nu moet het leren om dode vis in het water te vangen. Normaal gesproken reageren pinguïns op de beweging van vissen en vangen zo hun prooi, maar in de zoo wordt voeden met levende prooi(tenzij niet anders mogelijk) zelden toegepast. Voor een verzorger vraagt dit aanleren veel geduld en zorg.
In het wild verzorgen de ouders hun kuikens gedurende 100 dagen en stoppen dan het voederen met voorverteerde brij. Tegen dan hebben ze genoeg vet-reserve en wegen vaak zelfs meer dan hun ouders.
In de zoo worden de kuikens ongeveer 60 dagen gevoed door de ouders en dan weggehaald en in een "pinguïnschool" ondergebracht. Terwijl in het wild de jonge vogels in groepen samenscholen en zelfstandig moeten leren vis vangen, hebben ze in de zoo niets aan die aangeboren "aanleg". Hier bestaat de prikkel van zwemmende vissen niet en zij moeten dus leren om dode vis (ontdooide sprot of visstukken) te accepteren van de verzorgers. Dit duurt enkele weken en vraagt veel aandacht van de verzorgers.
Eerst worden ze apart gezet, waarbij het kuiken uit zelfverdediging hapt en pikt naar alles wat beweegt in de buurt. Deze natuurlijke reactie wordt uitgebuit door de verzorgers die dan vis direct voor de snavel houden, zodat het kuiken de nodige voeding binnen krijgt.
Zodra hij dan heeft geleerd om vrijwillig de vis uit de hand aan te nemen, wordt het kuiken voor het eerst in het water gebracht. Nu wordt er aan het wateroppervlak vis aangeboden. De hand met vis is intussen bekend en dus eet het kuiken voldoende om een volle maag te krijgen.
Als het ook dit onder de knie heeft moet het nog leren om de vis ook zonder de vertrouwde hand als voedsel te herkennen en ernaar te duiken. Dergelijke training duurt enkele weken en vraagt veel tijd en geduld.
Als ze dan uiteindelijk "afgestudeerd" zijn, worden ze in een apart waterbekken, niet ver van de wad-vogel volière ondergebracht en pas na het einde van het broedseizoen van de volwassen dieren mogen ze terug naar de grote kolonie. Daar zijn ze nog een jaar lang herkenbaar als "tiener" want zolang duurt het tot ze hun volwassen verenkleed krijgen. Na twee jaar ongeveer worden ze dan zelf geslachtsrijp en kunnen een partner voor het leven zoeken en zelf jongen krijgen.

Mr. Peter Vollbracht gaf me ook de mogelijkheid om een pinguïn op schoot te nemen en te strelen.
Sandy is omgang met mensen gewoon (zie ook Relatie met Sandy), en bleef dus redelijk rustig en geduldig bij me zitten.

Spelen met mijn haar (31K) Op schoot (39K) Op schoot (31K) Op schoot (35K)
Op schoot (32K) Op schoot (30K) Op schoot (34K) Genoeg, nu wil ik op verkenning (21K)

Daarna heb ik me eenvoudig tussen de pinguïns gezet, maar alleen Sandy en een 3 maanden oud kuiken hadden genoeg moed en waren nieuwsgierig genoeg om dichterbij te komen.

Op bezoek (33K) Op bezoek (38K) Op bezoek (42K) Nieuwsgierig (47K)
3 maanden oud (79K) 3 maanden oud (41K) 3 maanden oud (31 K) 3 maanden oud (26 K)
3 maanden oud (42 K) 3 maanden oud (36 K) 3 maanden oud (25 K) 3 maanden oud (39 K)

Nadien gaf hij me de mooiste aanvulling voor mijn verzameling die iemand maar kan ontvangen.
Er waren twee onbevruchte eieren, die normaal gesproken toch wegggegooid worden. Deze heb ik gekregen, zodat ik ze kan uitblazen(anders gaan ze te sterk ruiken) en toevoegen aan mijn verzameling.
Dus ik wil nogmaals beklemtonen dat ik deze enkel kreeg omdat ze niet bevrucht waren, en dus waardeloos voor de zoo.

Neem aub nooit eieren, kuikens of zelfs vogels mee als je ergens op vakantie bent in die streken, maar laat de natuur met rust.

Enkele afmetingen (ergens tussenin dat van een ei van een kip en dat van een gans) om aan te tonen dat er een klein verschil kan bestaan tussen twee eieren uit een nest :

Ei 1
Ei 2
Gewicht 100 gr. 85 gr.
Lengte 7 cm 6,76 cm
Breedte 5,1 cm 4,8 cm


Eieren (36K) Eieren (26K) Eieren (32K)


Als laatste maar van ganser harte gemeend, wil ik nogmaals die twee mensen bedanken die dit mogelijk maakten:

Mevr. I. Zühlke en Mr. P. Volbracht :
HARTELIJK DANK VOOR HET MOOISTE VERJAARDAGSGESCHENK
DAT EEN PINGUIN-LIEFHEBBER KAN KRIJGEN !!!!


© Pinguins info  |   2000-2021