Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Toerisme

Over de invloed van het toerisme op Antarctica kan men strijden omdat dit aantal niet zo groot is als in vele andere gebieden. Toch is de tendens stijgend. Jaarlijks gaan er toch meerdere duizenden toeristen naar de Zuidpool. Bovendien heeft men ook nog bemanningsleden op de schepen, wetenschapslui, journalisten, fotografen en het personeel op de verschillende stations. Als men al deze personen, die allemaal de broedkolonies bezoeken, samentelt kan men toch niet uitsluiten dat pinguïns een stuk van hun rust verliezen. Dat die stress voor de dieren nadelige gevolgen kan hebben is dan ook te begrijpen.

In Australië worden dwergpinguïns bedreigd doordat toeristen soms de rust van deze vogels bedreigen door bv. hun hond vrij te laten rondlopen. Dit geldt ook voor geeloogpinguïns in Nieuw-Zeeland en enkele andere soorten die op het vasteland dicht bij bewoonde gebieden broeden.
Men moet als toerist (en plaatselijke bevolking) oppassen om geen pinguïns te overrijden, of om geen (door vegetatie bijna onzichtbare) nesten te vertrappen.

Daarom toch enige omgangsregels als men deze dieren in de vrije natuur (moet niet noodzakelijk in Antarctica zijn?) wil bezoeken.

volgend hoofdstuk: omgangsregels
© Pinguins info  |   2000-2021