Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Olievervuiling en olierampen

Bijna alle landen die onderzoek verrichten op Antarctica, hebben bij de reis al wel eens een schip verloren. Zo zonk in de buurt van McMurdo de duitse "Gotland" in het pakijs en bij Macquarie verloren de Australiërs "Nella Dan". Bij al deze ongelukken, ook al zonk het schip niet altijd, liep er een grote hoeveelheid olie in zee. Eén van de grootste rampen is het zinken van de Argentijnse "Bahía Paraíso". Dat dit voor alle leven op zee een ramp betekent is duidelijk. Pinguïns die door olie vervuild worden, kunnen niet meer zwemmen omdat hun "duikerspak" niet meer waterdicht is. Wanneer ze door honger gedwongen toch in het water gaan, koelen ze enorm af en zijn ten dode opgeschreven. En bij het poetsen van hun veren worden ze bovendien ook nog eens vergiftigd met die olie. Omdat het meeste onderzoek gebeurt tijdens de Antarctische zomer komen ook de meeste ongelukken dan voor. Omdat pinguïns tijdens diezelfde periode broeden zijn zij heel kwetsbaar.

Dat olievervuiling een regelrechte ramp kan betekenen voor pinguïns kan men het beste illustreren met volgend trieste voorbeeld :

Olieramp op 23 juni 2000

Op 23 juni 2000 zonk de tanker Treasure voor de kust van Zuid-Afrika. Dit gebeurde op ongeveer 20 km ten noorden van de afrikaanse pinguïnkolonie op Robben-eiland en ongeveer 40 km ten zuiden van de kolonie op Dasseneiland. Dit heeft tot gevolg dat een vierde van de totale pinguïnpopulatie van deze afrikaanse pinguïns werd getroffen.
Men heeft de ganse zomer geprobeerd om deze pinguïns te evacueren en te zuiveren van de olie.
Meer informatie en hoe je kan helpen in dergelijk geval vind je bij Avian Demography Unit

volgend hoofdstuk: als voedsel of leverancier van guano e.d.
© Pinguins info  |   2000-2021