Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Ruien

Zodra de kuikens hun donskleed verwisseld hebben voor hun "jeugdkleed" kunnen ze uitzwermen naar zee. Dit is de gevaarlijkste periode in het leven van een pinguïn. Ze moeten leren om hun eigen voedsel te vangen en tegelijkertijd jagers in het water ontlopen.

Bij die soorten die dagelijks terug keren aan land (bv. dwergpinguïns) zullen ook de "tieners" aan land terugkeren om te overnachten. Bij de andere soorten die enkel terugkeren tijdens de broedperiode, worden deze jonge vogels regelmatig door de ouderen weggejaagd.

Na een jaar ruien ze nogmaals en beginnen nu sterk op de volwassen dieren te lijken. Bij de kuifpinguïns duurt het nog enige jaren tot de kuif volledig volgroeid is en bij de grote keizers- en koningspinguïns verdiept de oranje-gele kleur zich in de loop der tijd. De meeste soorten zijn pas na drie à zes jaar geslachtsrijp. Meestal komt uit het eerste broedsel ook geen kuiken voort.
ruiende humboldtpinguin (100 K)


Alle vogels moeten jaarlijks hun veren wisselen. Deze slijten af door het schuren tegen rotsen, de kou en het weer. Volwassen dieren (behalve de galapagospinguïns) doen dit na de broedperiode. Ze trekken eerst naar zee om zich gedurende enige dagen vol te stoppen met eten, en keren dan terug aan land voor het ruien. Tijdens deze periode (duurt ongeveer drie weken) is hun verenkleed niet waterdicht en kunnen ze dus ook niet eten. (zie ook Lichaam : verenkleed)

volgend hoofdstuk: Levensverwachting
© Pinguins info  |   2000-2017